Paella

Pokrm, který je typicky vnímán jako národní španělské jídlo, ale většina Španělů cho chápe spíše jako pokrm regionální. Paella pochází z Valencie a jedná se o pokr podobný rizotu, přičemž "pravá" Valencijská paella obsahuje rýži, kuřecí a králičí maso. Všechny ostatní kombinace - paella s vepřovým masem, paella s mořskými plody, zeleninová paella, atp. vlastně nejsou paellou, ale správně by se měly tyto kombinace označovat jen jako "arroz" (rýže). Samotný název paella by měl být pouze u té pravé Valencijské kombinace. Paella je servírovaná ve větší pánvi (paellera) ve velikosti typicky pro 2 osoby, ale často můžete vidět paellu pro 6, pro 8 či pro 10 osob. Na soutěžích ve vaření paelly můžete vidět i pellu, která se vaří ve speciálním obřích pánví např. pro 200 osob.

Každoročně se koná tzv. World paella day (světový den paelly) a soutěží se ve vaření nejlepší paelly. Tato soutěž se konala i v roce 2020 v období první vlny COVID-19 a soutěžilo se online. Poprvé tak o vítězi nerozhodovala komise na základě výsledné chuti paelly, ale na základě postupu, výsledného servírování a také show, kterou kuchař či kuchařka při přípravě paelly předvedli. ツ

QR pexeso Ti přináší:
Siesta Restaurante & Bar na La Manze
www.siesta.bar